Olivolja

Där stjärnorna möter horisonten och Medelhavets vindar är ljumma växer våra olivträd. Greklands olivmarker är oftast vita eller gråbruna men i södra delen, fem mil sydväst från Kalamata vid en liten by som heter Pylos, är marken röd och laddad med mineraler.
Genom ett nära samarbete mellan mig och min kompanjon Thanassis Karabatsos har vår olivolja hamnat i Sverige. Vi arbetar tillsammans med skörden och pressar och buteljerar lokalt i byn. Sedan tar jag hem oljan och säljer den här.
Olivskörd36
Olivskörd41
Smaken på vår olivolja är gräsig men mild. En kombination av mineralerna i den bördiga jorden och områdets sparsamma regndagar ger unik smak och låg vattenhalt. Vår olivolja är utmärkt till både varm och kall matlagning. Personligen älskar jag att ringla den öve en skål med soppa!
En oöppnad flaska olivolja som förvaras mörkt och svalt håller i många år. Öppnad flaska bör förbrukas inom något år. Oljan härsknar i kontakt med syre, därför är det bra att hälla upp den i mindre flaskor om man konsumerar den sällan.
OlivesGr4
EkoElin Tom
Oliverna skördas mellan november och januari. Så gott som varje by har sin egen olivoljefabrik. Hit körs säckarna som väger ca 60 kg/st. Oliverna tvättas i vatten i fabriken innan de kallpressas. Oljan förvaras sedan i en tank som är numrerad och registrerad för respektive producent. En del tappas upp på flaska och en del i dunkar för försäljning.
Genom att välja vår olivolja så bidrar du till en mer hållbar värld. Du
gynnar omställningen av konventionell odling till ekologisk och år 2018 blir vår olja ekologiskt certifierad. Detta innebär att vi redan nu följer regelverket för ekologisk odling och prover på markens renhet görs varje år.
TTom70
Med Kärlek,
Elin och Thanassis