24 maj. Den som väntar på något gott får ibland vänta länge. Olivoljan blev som planerat ekologiskt certifierad i slutet av 2018. (Jippiii!) Men resterande månader av 2019 har EkoElin paus och det går inte att köpa några produkter. Vi ser fram emot ett nytt, spännande 2020!
2019
3 mars. Ny återförsäljare! Jeremiabageriet i Wadköping. Har ni aldrig köpt bröd där tidigare så kan jag varmt rekommendera att ni gör det! Godare surdegsbröd får man leta efter :D
9 februari 2018. Ny återförsäljare! Butiken Stjernsund i Askersund.
24 augusti. Ny återförsäljare! Stallbacken Design på Kungsgatan 1 i Örebro.
19-20 aug. Wadköpings matmarknad i Örebro. Dunder och brak! Vilken helg!!
15 aug. Min egenproducerade, ekologiska olivolja och honung från egen bigård säljes på Wadköpings matmarknad nu i helgen den 19-20 augusti. Lördag-söndag kl 11-17. Välkomna!
1 juli. Ny återförsäljare! Lilla Broby Gårdsbutik som ligger en mil väster om Hallsberg. Skriv in mobilnumret 070-357 23 23 på Eniro.se så finer ni platsen mer exakt! :)
23 maj. Det blev fyrkantiga flaskor den här gången, de väger mindre och klimatpåverkan blir mindre genom transporten. 150 kr/st eller två för 260 kr. Småflaskor med korkar som är lätta att öppna och återförsluta. 30 kr/st eller två för 50 kr. Utgångsdatum 30 december 2018.
9 maj. Olivolja rullas in på lagret!
2 januari 2017.
Förra året, 2016, var tanken att jag skulle avslöja vad jag odlar på mitt hemliga fält i Dalarna och vad för delikatess jag tänker producera av det. De 300 plantorna har dock inte varit redo att ge tillräckligt stor skörd ännu, så vi hoppas på den nya säsongen i år ;)
Dagen före julafton blev jag mamma också, så den här våren kommer jag att uppdatera EkoElins sidor mer sporadiskt.
Allt gott!
/Elin
0707 39 77 11
26 november. Fast honung, stickade alster samt utförsäljning av olivolja. Sjögesta julmarknad kl 10-16. Sjögesta 520, Glanshammar.
25 november. Fast honung, stickade alster samt utförsäljning av olivolja. Sjögesta julmarknad kl 16-19. Sjögesta 520, Glanshammar.
28 oktober. Eva Sääv hälsas välkommen som ny återförsäljare! Stöökagatan 10, Askersund :)
9 oktober. Förra veckan var jag med i tidningen :) https://online.flippingbook.com/view/735845/6-7
5 oktober. Lördag den 8 oktober händer det grejer i Glanshammar! Marknader, utställningar och matfest; närmare bestämt 40 st besöksmål. Jag finns (nr 32 på kartan) med olivolja, nattslungad honung och stickade alster på Västanberg gård, Husby 210. ^_^ Vi ses! #Kulturglädje
1 oktober. Spontanbeslut igår kväll ledde till att jag idag stod på Järle marknad. Nu finns även nyslungad hösthonung! OBS! Sista honungen för säsongen.#nattslungadhonung #ekoelin
17 september. Ny återförsäljare! :D Förutom min olivolja har de även hembakat fika, en massa presentartiklar, heminredning, livsmedel från fler lokala producenter mm.
Broby Unikt i Närkes Kil är ett självklart utflyktsmål dessa höstdagar! :D
13 september. Ny återförsäljare! Delicious Deli & Catering på Ekersgatan 20 B i Örebro :)
10 september. Glanshammars höstmarknad.
19 augusti. I helgen (20-21 augusti) finns jag på Wadköpings matmarknad! Jag säljer min olivolja och de sista burkarna honung. Kom och frossa!! :D
17 augusti. Pass på! Nyslungad honung finns att köpa/reservera denna vecka ut! 100 kr per 500 g.
Det går också bra att göra specialbeställningar med en bit vaxkaka i burken (burkar på 500 g för 150 kr) till den sista slungningen i år som blir i september.
8 augusti. Ny återförsäljare! Vedlunds Livs i Närkes kil :)
9-10 juli. Medeltidsmarknad i Wadköping, Örebro.
6 juli. Nyslungad honung säljes de närmsta veckorna! Burkar finns om 500 g st och det går bra att reservera via facebook :)
8 maj. Nu på tisdag 10/5 finns jag på Drivhuset pop up store, Örebro universitet och säljer min olivolja. Välkomna!
15 april. EkoElin fyller ett år idag!
När jag åkte för att hälsa på min vän i Grekland (februari 2015) hade jag inte en tanke på att jag skulle börja jobba där och sälja olivolja i Sverige. Två månader senare, den 15 april, hade jag startat upp mitt företag och idag, ett år senare, har jag ett femtontal återförsäljare, ett antal innovativa idéer och mycket spännande framtidsutsikter!
Detta vill jag fira genom att skänka ett bidrag till välgörenhetsorganisationen Vi-skogen. För varje flaska oavsett storlek som köps av mig donerar EkoElin 30 kr till Vi-skogen. Detta gäller under hela april månad :)

26 januari. Ny återförsäljare är butiken Karin Viktoria på Nygatan 34, alldeles nära Röda Korset i Örebro! Där finns förutom min olivolja även en massa schysst inredning, smycken och presentartiklar :)
11 januari 2016. Så här såg det ut i höstas när jag invintrade bina. Totalt 45 kg socker upplöst i varmt vatten. Endast KRAV-certifierat socker har använts.
Sockerlösningen var ljummen när jag hällde den i foderlådan och bina var snabba med att hitta krubbet.
Många hävdar att bina mår bättre av att få behålla några honungskakor och att få resten som sockerlösning. Detta för att honung innehåller mycket mineraler som kan göra bina förstoppade då de sitter inne i kupan för att hålla värmen hela vintern.
En liten plastskiva bildar en lagom stor kanal ner till sockerlösningen. Om det hela skulle vara en öppen yta så skulle många bin drunkna.
Jag kollar efter eventuellt skräp innan jag lägger på locket.
Påfyllnad av sockerlösning gjordes en gång om dagen tre dagar i rad för varje kupa.
15 december 2015. Ny återförsäljare!
Gårdsmejeri Ostbiten i Granhammar (Vintrosa). Mycket mysig butik med egengjorda ostar, delikatesser, gott fika, garner och annat hantverk. Jag rekommenderar!
14 december. Ny återförsäljare! Butiken (på Stallbacken). Glad jul! :)
13 december. Julmarknad på Ostbiten i Granhammar. Hela dagen fram till kvällen har vi stått. Alltså, vilket drag det har varit! Efter halva dagen tappades räkningen på hur många besökare som varit där och fikat hade en strykande åtgång.
Tack arrangörer och alla besökare för härliga möten och glad stämning! Olivoljan sålde som olja i solen..!
12 december. I dag har jag varit på Glanshammars julmarknad och i morgon står jag på Ostbitens julmarknad i Granhammar kl 12-18!
9 december. Julmingel på Drivhuset (Örebro Universitet) imorgon 10 december kl 15-17. Finn inspiration och flera fina klappar. Min olivolja säljs där också :)
8 december. Naturens Hus, Örebro är en ny återförsäljare av min olja och använder den även i matlagningen. Ta med finaste vännen på en långpromenad, unna er en lyxig rätt och njut av grymma smaker till ljudet och skenet av den stämningsfulla brasan. Hett tips! ;) Glad vecka! :)
28 november. Hejdå Greklandsvinter, hej Sverigesnö! Till höger; Voidokilia beach i Gialova, nära Pylos.
21 november.
Under skördesäsongen november-januari är vägarna kantade av olivsäckar. Och varje liten by har ofta fler än en olivoljefabrik. Vi anländer till den ena.
Antingen levereras oliverna i säckar eller i kärra. En kärra oliver, cirka fyra ton.
I första stationen sugs olivblad bort. Sedan tvättas de i kallvatten. (Kallpressad olivolja, alltså.)
De mixas i respektive kantiner som är markerad med nummer och producentens namn.
Olivmassan transporteras till nästa maskin som centrifugerar den. Olja är lättare än vatten och därför separeras vattnet nedåt och oljan uppåt i var sin behållare. Nypressad olivolja är lysgrön.
Den kan antingen filtreras direkt eller stå i några månader så att grumliga partiklar sjunker till botten och lämnar en kristallklar olja. De är så vi komsumenter är vana att se den.
Andreas och Kostas, de två ägarna av fabriken samt Nilos, en olivoljeproducent som odlar biodynamiskt.
Special surprise for me.. :)
Grillat bröd med purfärsk olivolja av den bästa sorten. Direkt från fabriken. I fabriken..!
Kalamataoliver (Kalamon) stor och mellan, liten svart oliv i mitten (Maurolia) samt omogen och mogen grön oliv (Koroneiki).
Olivolja görs av sorterna Koroneiki och Maurolia. Koroneikioliver ger en tjockare olja med gräsigare smak. Mauroliaoliver ger en mycket tunnare olja med fruktigare smak. Den tunnare innehåller naturligt mer vatten.
20 november.
Olivfält i närheten av Pylos, Grekland. Skördesäsongen har börjat! De vita lådorna är ett nära samarbete med en lokal, ekologisk biodlare.
Oliverna piskas ner med långa gafflar och samlas på en markduk. Förutom att bära fulla säckar hör detta arbetsmoment till det tyngsta i olivskörden.
De svarta slangarna är bevattningsanordningar. Och till höger en bit av den ovanliga, näringsrika, röda marken. Här har ett litet olivträd ympats på en gammal stam.
Oliverna av sorten Koroneiki är gröna när man börjar skörda dem och innehåller då mest antioxidanter. Några har hunnit nå full mognad.
Hassan och Hassan hjälper till på nätbeklädd terräng. Nikos sågar ner grenar som är tyngda av oliver och gallrar grenar som är svåra att nå med gaffeln. De grenar med mest oliver ger inte lika mycket oliver nästkommande år och därför kan man bespara trädet energi genom att ta bort dem och låta det koncentrera sin energi på nyare grenar.
Denna maskin har gummistänger som roterar i hög hastighet och slår av oliverna från grenarna. Det här är mitt favoritmoment i skörden men sätter man handen i kan man bli av med fingrarna. Läg märke till de hundratals bikupor som står uppradade vid vägkanten. Bästa pollinerarna! :D
Fikapaus! Säckarna väger ca 60-70 kg/st och sommarblommorna är vackra mitt i vintern..? Många bevittnar att även Grekland har ett rubbat klimat.
Min goda vän Alexander!
Hassan, Nikos och Alexander :)
Slut för dagen!
16 november. Hjortkvarns Livs är en ny återförsäljare av min olivolja. Så här ser det ut på deras julhylla :)
17 oktober. Marknad under invigningen av nya Novahuset, Örebro Universitet.
10 oktober. Så här såg det ut på Kulturglädje i Glanshammar :)
Det är fullt ös på beställningar av vantar, sockor och mössor så jag har en massa nya, mysiga stunder framför brasan att se fram emot under hösten och vintern!
27 september. Stadsträdgårdens marknad :)
15 september. Voilà! Så här fantastiska blev de nya flaskorna! Ett oändligt varmt tack till min formgivare Stefan Eriksson för allt tålamod med mina eviga ändringar och ett glatt tack till er som har varit med på ett annat hörn med feedback.
3 september. Nu finns nyslungad honung att köpa igen! Lämna tillbaka burken hos mig så får du 5 kr pant.
29 augusti. EkoElin med olivolja och stickat hantverk på Glanshammars Höstmarknad.
28 augusti. Idag har jag demat på Ica Glansen och sålt slut på alla stora flaskor i butiken. Ny leverans nästa vecka och i morgon finner ni småflaskor vid bygdegården på Glanshammars marknad ’Kulturglädje’. Glad helg! :D
Jag har tillsammans med den otroliga Stefan Eriksson designat om etiketterna. De nya stora flaskorna (500 ml) kommer att finnas från och med vecka 36. Även femlitersdunkar. Happy hunting ^_^
Småflaskor, perfekta till picknicken, den hemliga utflykten eller som gå-bort-present :)
22-23 augusti. Wadköpings matmarknad. Helt galet bra! Glanshammars bästa smed Bosse Vikström tillverkade ett litet olivträd av armeringsjärn inför detta event.
11 augusti. Nästa helg står jag och demar min olivolja på Wadköpings matmarknad. Kom och provsmaka! :D
1 augusti. Stenplock från morgon till kväll på det hemliga fältet. Det blir lättare att hålla gräset i trim nämligen om det inte ligger en massa sten i vägen.
Plantorna har tagit sig bra och jag såg flera goda tecken, så nästa år kommer ni att få veta vad jag odlar och varför :)
Jag tackar min farmor för att hon ordnat med maten och jag tackar min kropp för att den hänger med i mina svängar. Elva timmars benböj (exklusive matpauser), check!
26 juni. Här går det undan! Nu har sista flaskan flytande honung blivit såld men nästa omgång kommer i mitten eller slutet av augusti. Vill ni vara säkra på att det finns kvar så är det en bra idé att lägga en beställning. Honungen med något fastare konsistens (fortfarande mjuk) är nu färdig för försäljning och finns i burkar med olika storlekar. Glad söndag!
Honungen rörs en stund varje dag tills konsistensen närmar sig den önskade.
Nedan till vänster ser ni en ymp. Jag har tagit honung från en burk vars konsistens jag vill ha på min honung och blandat med min nyslungade. Sedan har jag rört den två gånger om dagen tills dess att den blivit vit och krämig.
Ympen blandas i den lösa honungen och blandas ett visst antal dagar så att sockerkristallerna härmar varandra och antar den konsistens som den första burken honung hade.
Hur många dagar den behöver röras beror på flera faktorer, bland annat beror det på vilka blommor som bina har hämta näktar från.
Ovan, till vänster: Honung färdig att tappas på burk! Ovan, till höger: Den sista honungen rinner av vaxet från honungskakorna.
Eftersom myror gillar honung och snabbt hittade in till huset strödde jag kanel runt listerna. Nästa dag var alla myror väck. Myror gillar inte kanel. Inte persilja heller. Fast persiljan ska inte strös överallt, den ska vara planterad i landet ;)
23 juni. Så här ser det ut på Ica Glansen i Glanshammar där min omtalade olivolja går att köpa :)
20 juni. Nu finns honung till försäljning! Läs mer under Honung.
19 juli. EkoElin har bytt mailadress. Den nya som gäller är kontakt@ekoelin.se
18 juli. Det har blivit dags att slunga min honung för första gången!
Jag tvättar slungan och fyller på vatten i bi-badet. Det är bra med något som de kan krypa på så de inte drunknar. Ovan, en bild på en drottningcell som bina har rivit ut. Så gör de ibland om de ångrar sig och inte vill byta ut sin gamla drottning.
En skattlåda med tio fulla ramar väger 23 kilo och jag slungade totalt sexton ramar och sålde några hela ramar. Åtta hela ramar gav nästan 28 kilo honung.
Honungen silas från små vaxpartiklar.. :)
5 juli. Så här ser det ut på en av hyllorna i Vårt Lilla Torp där olivoljan säljs. För övrigt ett mycket mysigt café med handelsbod. Tips! Åk dit och mys lite i sommar!
1 juli. Jag trodde jag hade fått tag på ett bra växthus idag som jag skulle montera på husväggen men åkte tillbaka med det för några timmar sedan. Det var ju alldeles för stort! Sex meter långt..!
Så istället för att montera har jag avrundat kvällen med att plantera två sorters brytbönor, ny spenat, sallad, kål, ruccola, gurka och sommarsquash. Sedan gödselvattnade jag heeela trädgården med nässelvatten. Spenaten satte jag ihop med tomatplantorna för de trivs väldigt bra tillsammans :)
Så här in på säsongen är det fler som är aktiva. SNIGLAR! Några effektiva snigelförebyggande sätt eller medel har jag ännu ej lyckats finna.. Det enda ekologiska alternativet som kvarstår är alltså att ta itu med dem för hand.
Efter en tyst minut för alla hundratals kvällsplockade små varelser som bytt dimension från snigel till bål går jag nu upp till nattmössan och hoppas att jag fortfarande kan drömma bra drömmar..!
29 juni. Idag har jag vattnat mina 300 hemliga plantor eftersom det har varit strålande sol sedan jag satte dem. 100 meter vattenslang har inhandlats och diverse kopplingar. Jag tillbringade ganska exakt fyra reflekternade och begrundade timmar på åkern inkl att koppla slangar och trassla ut veck.. Själva vattningen gick på 30 sek per växt. Imorgon förväntas spännande träningsvärk i händerna ;)
26 juni. Bieffekten. Se den. Visas till och med 16 juni.
Den 19 juni grävde jag 300 gropar på annan ort och fick hjälp av min far med planteringen av 300 hemliga plantor. Det tog 11 timmar inklusive lunch och fikapauser. Farmor stod för matlagningen. Ett av de största projekten i EkoElins historia är påbörjat och fortsättningen på detta följer nästa säsong..!
Som på beställning kom regnet just när vi blev klara!
13 juni. Flaskorna på 750 ml är slut och har tills vidare utgått ur sortimentet. Nästa leverans kommer att innehålla flaskor på 40 ml, 500 ml och dunkar på 5 liter. Bild på 40 ml, nedan.
11 juni. Att spika ramar i solen är ett rent nöje! Ramarna behövs till nya skattlådor så att bina kan bygga vaxceller och fortsätta fylla på med honung.
Den 5 juni hämtade jag mina två första bisamhällen av sorten Nordiska bin från Mauritzholm i Linköping. Biodling är ett nytt kapitel i mitt liv och jag lär mig allt från grunden. Konsistensen på honungen kanske inte kommer att vara perfekt så här i början. Det är visst en hel vetenskap det där med hur man rör den innan den tappas på burk.. Men inom några veckor går det att köpa nyslungad honung av mig!
Jag målar de nya bikuporna i gäststugan. Första lagret med Nalle Puh-gult! :)
24 maj. Min kära vän och samarbetspartner Tom (Thanassis) har varit hos mig i tio dagar. Vi har diskuterat affärer, varit på upptäcktsfärd i krokarna och planerat framtiden. Första leveransen innehöll flera hundra flaskor olivolja i varieranade storlekar och försäljningen fick en riktig rivstart. I skrivande stund återstår endast några enstaka lådor!
Förutom kontantbetalning, swish och faktura går det från och med nu även att betala med kort!